La recercadora de l’IGOP Lara Maestripieri ha llançat una convocatòria per a estudiants de doctorat que vulguin incorporar-se al projecte OUTIP que pretén estudiar l’impacte de la precarietat en el benestar psicològic de la joventut a través d’un marc analític interseccional.

Projecte “Out of control. Analysing precarity and its effect on the psychological wellbeing of youth under an intersectional perspective” (OUTIP) a la Universitat Autònoma de Barcelona

El projecte implica investigació sota la supervisió dels Professors Mirieia Bolibar i Lara Maestripieri, en col·laboració amb altres membres de l’equip de l’OUTIP.

Us oferim una breu descripció del perfil necessari i del projecte OUTIP. No dubteu a posar-vos en contacte amb lara.maestripieri@uab.cat si necessiteu més informació sobre la plaça.

 


Descripció del treball

El sol·licitant seleccionat passarà a formar part de l’equip de recerca PID2023-147403NB-100. En estreta col·laboració amb l’investigador principal i la resta de l’equip de recerca, el candidat seleccionat serà capaç de: i. desenvolupar una tesi doctoral sobre un tema relacionat amb el projecte, ii. ajudar en el desenvolupament del projecte de recerca, iii. presentar i publicar publicacions relacionades amb els resultats de la recerca, iv. ajudar a organitzar i participar en les conferències, esdeveniments de difusió i seminaris del projecte.

En particular, s’espera que el sol·licitant participi en les activitats de recerca següents:

  • Realització d’una revisió en profunditat de la literatura sobre la relació entre mercat de treball, la inseguretat, la inseguretat econòmica i la percepció d’inseguretat (precarietat) als països capitalistes avançats;
  • Gestió i anàlisi de dades relacionades amb l’enquesta longitudinal sobre precarietat i salut mental entre els joves a nivell estatal;
  • Realització, gestió i anàlisi d’entrevistes biogràfiques a joves amb a perfil de vulnerabilitat;

 


Perfil del candidat/a

Busquem una persona amb un màster en ciències socials, principalment sociologia o ciències polítiques, amb interès en desenvolupar una tesi doctoral en l’àmbit de les ciències socials, preferentment en sociologia. Valorarem tant la preparació teòrica i metodològica del candidat com, en particular, la seva competència en tècniques i anàlisis de recollida de dades amb un enfocament quantitatiu i qualitatiu i la capacitat d’emmarcar un objecte de recerca dins de debats teòrics més amplis. El nostre candidat/a ideal té habilitats en ambdós enfocaments i sap dur a terme investigacions quantitatives i qualitatives amb un nivell relatiu d’autonomia. Es valoraran especialment les persones amb experiència investigadora amb mètodes mixts, així com aquells candidats amb experiència investigadora al voltant del tema de la precarietat i la joventut.

També es valorarà la competència en anglès, que és la llengua oficial de treball del grup de recerca d’aquest projecte, atès que la composició de l’equip és internacional, amb la col·laboració del Politecnico di Milano (Itàlia), la Universitat de Ginebra (Suïssa) i la Fundació 1Maig (Espanya). Les competències en castellà o català no són exigibles d’entrada. Tot i així, s’espera que la persona seleccionada adquireixi aquesta competència lingüística al llarg de la seva carrera predoctoral per desenvolupar de manera autònoma el seu treball de camp qualitatiu.

També serà avaluada la competència dels candidats amb el programari d’anàlisi de dades qualitativa i quantitativa com STATA, SPSS, R o Atlas.Ti i N-Vivo.

 


El projecte #OUTIP

L’objectiu general d’OUTIP és estudiar l’impacte de la precarietat en el benestar psicològic de la joventut espanyola, considerant el paper mediador de la vulnerabilitat a través d’un marc analític interseccional. Aquest projecte concep la precarietat com la inseguretat percebuda a partir d’una avaluació subjectiva sobre les condicions laborals i/o econòmiques actuals. Optar per aplicar aquesta noció de precarietat permet unir dos corrents de literatura (precarietat laboral i inseguretat econòmica), que s’han desenvolupat principalment de manera independent malgrat tenir punts en comú en el seu objecte de recerca. El primer punt original d’aquest projecte seria, per tant, analitzar l’impacte de la precarietat en el benestar psicològic, considerant alhora les seves dimensions d’inseguretat relacionades amb el treball i l’economia. Com a segona contribució original, sostenim que la major vulnerabilitat dels joves als problemes de salut mental depèn de diversos determinants econòmics i socials, així com de circumstàncies individuals específiques. La vulnerabilitat intermèdia entre la precarietat i el benestar psicològic i es concebrà des d’una perspectiva de gènere interseccional. Ens centrem en els joves perquè l’etapa del curs de vida en què es troben els fa especialment vulnerables a la precarietat i als problemes de salut mental.

Aquest projecte aborda les preguntes de recerca següents:

  1. Com influeix la precarietat en el benestar psicològic dels joves?
  2. Fins a quin punt la vulnerabilitat intermedia aquesta relació?
  3. Hi ha alguna intersecció específica que estigui particularment exposada als efectes adversos de la precarietat en el benestar psicològic?

 

OUTIP adoptarà un enfocament de mètodes mixtos per abordar aquestes qüestions entre la població de joves de 20 a 34 anys. Realitzarem una enquesta longitudinal original per explorar quina influència tenen la precarietat del mercat laboral i la inseguretat econòmica en els sentiments subjectius de precarietat al llarg del temps (2 onades, un lapse de 18 mesos). Una segona acció de recerca abordarà els perfils més vulnerables dels joves i explorarà significats difícils d’interceptar mitjançant una enquesta. Realitzem 20 entrevistes biogràfiques per reconstruir el curs de vida dels joves i comprendre la complexitat interseccional de la seva vulnerabilitat. Això permetrà comprendre si interseccions específiques de desigualtats magnifiquen l’exposició de la persona a les conseqüències negatives de la precarietat en termes de benestar psicològic. Les implicacions polítiques de l’evidència empírica recopilada dins del projecte es difondran amb accions personalitzades al públic, a associacions de la societat civil i als responsables polítics.

 

Data límit per presentar la teva candidatura: 14/10/2024.

Projecte “Out of control. Analysing precarity and its effect on the psychological wellbeing of youth under an intersectional perspective” (OUTIP) a la Universitat Autònoma de Barcelona

Com aplicar?

  1. Registrar-se com a nou usuari o connectar amb el vostre compte UAB a https://seleccio.uab.cat/
  2. Seleccionar “CONVOCATÒRIA D’AJUTS PER A CONTRACTES PREDOCTORALS PER A LA FORMACIÓ DE DOCTORS 2024”
  3. Ompliu les vostres dades i pugeu la documentació sol·licitada
  4. Afegiu la referència del projecte PID2023-147403NB-I00 per escollir la plaça.
  5. Validar i enviar la vostra aplicació.