Visita de cas a Badalona i Santa Coloma de Gramenet per treballar aspectes de migració, desigualtats socials i empoderament col·lectiu

 

Els dies 6, 7 i 11 de març els alumnes del Màster de Polítiques Socials i Acció Comunitària van visitar Badalona i Santa Coloma de Gramenet amb l’objectiu d’analitzar el fenomen de la migració en contextos de desigualtat social en el marc del cas pràctic sobre “migracions, desigualtats socials i empoderament col·lectiu” organitzat i coordinat per dues exalumnes Pilar Illarramendi i Cristina Curto.

Coneixement del context…

En un primer moment vam comptar amb la intervenció d’Ana Gómez recercadora del GEDEMI – Grup d’Estudis sobre Immigració i Minories Ètniques i Natalia Caicedo de l’Institut de Dret Públic que ens van presentar les principals característiques de la realitat migratòria existent en el territori que influeixen en la desigualtat social i ens van ajudar a comprendre la legislació política estatal i local entorn als fluxos migratoris. Així mateix van poder conversar amb Jessica González, diputada d’En Comú Podem, Basha Changuerra, diputada de la CUP i amb els tècnics de l’Equip Convivència de Santa Coloma de Gramenet per conèixer les respostes des de l’administració davant els reptes socials, econòmics i culturals que planteja la migració.

… I trepitjar territori

Després d’aquesta mirada més general els alumnes van passejar, per grups, pels barris de Sant Roc i La Salut de Badalona i el barri Raval-Santa Rosa de Santa Coloma de Gramenet acompanyats de Carles Sagués de la Plataforma Sant Roc Som Badalona, Pilar López de l’Ateneu de Sant Roc, Neus Calleja d’Integramenet, Marta Torras de l’Espai Banús, Anna Martínez de la Fundació Salut Alta i Salva Periago de La Rotllana. El que més destaquen els alumnes és l’oportunitat que han tingut de conèixer in situ i conversar amb els actors que generen estratègies d’intervenció amb població migrada.

El cas pràctic també els va brindar l’oportunitat d’aproximar-se a diferents iniciatives de base social liderades per persones migrades i analitzar les estratègies d’intervenció, així com reflexionar al voltant de l’apoderament col·lectiu com a estratègia de resistència, a partir d’una taula rodona, on hi estaven present diferents col·lectius com: Las Kellys, Mujeres Migrantes Diversas, Sindicat Popular de Venedores Ambulants, Col·lectiu Jardins de Sant Pau i Usina Dones Emprenedores.

Finalment es tancava el cas amb Florencia Brizuela de la Xarxa Jurídica Antirracista analitzant el fenomen de la migració a Catalunya en contextos de desigualtat social i pobresa, i com influeix el fet de ser migrant al empoderament col·lectiu.

Han estat dies molt intensos que van fer aflorar no només reflexions interessants sinó també moltes emocions.