“Dinàmiques globals, impactes urbans i nou municipalisme”
Dimarts 5 de novembre
Inici 12:30h a 14h
Seminari Metròpolis / IGOP
Lloc: centre de documentació IERMB, 2a planta edifici MRA, campus UAB, Cerdanyola del Vallès.
Idioma: castellà


Programa (descarregar targetó activitat)

12:30h-12:45h Benvinguda

12:45-13:30h

  • Ricard Gomà, IERMB, “Dimensió urbana dels canvis globals i xarxes de ciutats”
  • Vanessa Marx, Universidad Federal de Rio Grande do Sul (UFRGS) “El context de Porto Alegre des de la perspectiva dels impactes globals”
  • Lorenzo Vidal, investigador al programa Ciudades Globales del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs): “Ciutats europees front les plataformes de lloguer turístic”.

13:30-14h Debat obert moderat per Ismael Blanco, director de l’IGOP


Ricard Gomà

Ricard Gomà, Doctor en Ciència Política i de l’Administració, és actualment professor titular al Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB. Al llarg de la seva trajectòria acadèmica ha treballat com a professor visitant i convidat en diverses universitats europees i llatinoamericanes.

Els seus camps de recerca són l’anàlisi de polítiques públiques (polítiques socials i urbanes), govern local, innovació democràtica i moviments socials. És autor de nombroses publicacions i ha participat en múltiples projectes d’investigació sobre aquestes matèries.

Regidor de l’Ajuntament de Barcelona de 2003 a 2015, tot assumint la regidoria de Benestar Social (2003-2007), i la tinència d’alcaldia d’Acció Social i Ciutadania (2007- 2011). Ha estat president de la Comissió d’Inclusió Social i membre del Consell Executiu de CGLU (l’organització mundial de municipis) (2007-2011).

Vanessa Marx

Profesora del Programa de Pos Graduación en Sociología y del Departamento de Sociologia de la Universidad Federal de Rio Grande do Sul (UFRGS). Brasil. Pos Doctorada en Ciencia Política (UFRGS), Doctorada en Ciencia Política y Administración, -Universidad Autónoma de Barcelona (2008). Magister en Integración Latinoamericana Universidad Nacional de La Plata (1997). Especialista en sociología urbana, voces emergentes, participación ciudadana, movimientos sociales y relacionamiento entre el Estado y la sociedad. Coordinadora del Grupo de Investigación Sociología Urbana e Internacionalización de las Ciudades (GPSUIC), miembro del Consejo Científico y coordinadora del Grupo de Trabajo Democracia Participativa, Sociedad Civil y Territorio del Centro de Estudios Internacionales sobre Gobierno (CEGOV) de la UFRGS.

Lorenzo Vidal

Lorenzo Vidal és investigador al programa Ciutats Globals del CIDOB (Barcelona Centre for International Affairs). Doctor en Ciència Política, Polítiques Públiques i Relacions Internacionals per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), col·laborador de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) i professor associat del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB. Ha sigut investigador visitant a la Copenhaguen Business School i a la Universidad de la República del Uruguay. Va obtenir el màster en Economia Internacional i Desenvolupament a la Universitat Complutense de Madrid i el grau en Filosofia, Polítiques i Econòmiques a la Universitat de Warwick. Les seves principals línies de recerca se centren en la (crítica de la) economia política urbana i de l’habitatge, les transformacions digitals i en el sector immobiliari, el cooperativisme i les institucions del comú.

Ismael Blanco

Blanco-Fillola és doctor en Ciència Política per la UAB i professor agregat del Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB, amb l’acreditació de Recerca Avançada (Catedràtic) de l’AQU.

Com a investigador Ramon y Cajal ha estat vinculat al Departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra. Ha estat investigador Beatriu de Pinós en el Departament de Polítiques Públiques de la De Montfort University (UK), i investigador visitant a la Universitat Federal de Minas Gerais i a la Fundació Joao Pinheiro (Brasil). És membre del SGR Urban Governance, Commons, Internet and Social Innovation de l’IGOP. Les seves investigacions actuals se centren en les dinàmiques de desigualtat i segregació socioespacial a les ciutats i en les formes emergents de participació i governança urbana en el context de la (post)crisi. És membre del consorci d’investigació Collaborative Governance Under Austerity: An Eight-Case Comparison, finançat pel Economic and Social Research Council (Regne Unit) i dirigit pel Prof. Jonathan Davies.