PROJECTE DE RECERCA – ACCIÓ PARTICIPATIVA A ESCOLES
ESCOLA MESTRE MORERA (CIUTAT MERIDIANA-BARCELONA)

El Projecte de Recerca – Acció Participativa a Escoles neix durant el curs 2013-14, quan un equip de l’IGOP, en el marc de la Recerca Barris i Crisi, on s’investigava entre d’altres quin havia estat l’impacte de la crisi al barri de Ciutat Meridiana, va a explicar l’estudi i les seves primers conclusions a l’alumnat de 5è i 6è de l’Escola Mestre Morera del mateix barri de Ciutat Meridiana.

Aquesta trobada va generar una complicitat entre l’Escola Mestre Morera i l’IGOP, que es va materialitzar en el desenvolupament d’una Recerca – Acció Participativa amb l’alumnat de 6è del centre.

Així doncs, el Projecte té la finalitat d’acompanyar l’alumnat d’un centre educatiu en la recerca i investigació del seu barri i de situacions que puguin interessar a l’alumnat i al centre.

En aquest cas, el Projecte a l’Escola Mestre Morera de Ciutat Meridiana és el 3r curs que es fa.

Durant el primer any (curs 2013-2014), el grup de nenes i nens van investigar quin havia estat l’impacte de la crisi al barri i en la reflexió sobre com a través de la participació i de la col·laboració a nivell comunitari es podia contribuir a pal·liar els efectes de la crisi i a transformar la realitat del barri.

Durant el segon any (curs 2014-2015) en aquest cas amb la col·laboració del CCCB, la investigació es va centrar en conèixer les carències i les oportunitats de millora de l’espai públic en el barri de Ciutat Meridiana.

El tercer curs (2015-2016), l’alumnat va estar investigant sobre les relacions de poder que es poden trobar i poden viure en diferents contextos, com pot ser l’Escola, el barri i la ciutat.

Per realitzar la investigació utilitzem diferents eines. Les i els alumnes entrevisten a agents del barri, fan enquestes a la resta de l’alumnat de l’Escola i realitzen un Quadern de Debat Familiar (un llibret que té la intenció de dur el debat a casa). A més, també hem utilitzat eines de manera puntual, com pot ser la fotografia i l’Observació Participant.

Per tancar la investigació, cada curs, es fa una exposició pública de la feina feta per a les famílies i la resta de companyes i companys de l’Escola, que és oberta, també, als agents que han participat. A més, el curs 2014 – 2015, els resultats de la investigació sobre l’estat de l’Espai Públic, van ser durant un mes a l’Exposició Pis(o) Pilot(o) al CCCB.