Participació IGOP-DEC a la Conferència Europea en Política i Gènere a Gant (Bèlgica)
Els passats 8, 9 i 10 de juliol de 2024 es va celebrar a la Universitat de Gant la Conferència Europea en Política i Gènere (ECPG). Aquest esdeveniment va reunir més de 700 investigadors de tot el món. Investigadores del IGOP i DEC van presentar diverses investigacions en curs, abastant tant tesis doctorals com projectes competitius vigents. A continuació, oferim un breu resum de les seves contribucions:
Eva Anduiza, recercadora al DEC, i Katharina Heger (Universitat d’Estat d’Oregon) van organitzar el Panell “Measuring attituds towards gender: Approaches across concepts, cultures and methods”. En aquest panell es van connectar diverses contribucions que mesuren les actituds cap al gènere des de diferents perspectives teòriques, conceptuals i metodològiques. Hi va haver 5 presentacions entre les quals destaquen:
Paula Zuluaga, investigadora Juan de la Cierva, va presentar un article en coautoria amb Eva Anduiza (UAB) i Marta Fraile (UAM), titulat “Sexism as Multidimensional Concept: An Empirical Examination of Traditional, Ambivalent, and Modern Sexism”. Aquest article forma part del projecte ICREA i EMPOL, i analitza diferents indicadors de sexisme per veure si les diferents dimensions identificades per la teoria poden ser empíricament fonamentades i per analitzar-ne els predictors i el poder explicatiu.
Eva Anduiza, investigadora al DEC, va presentar “Feminism as a threat”, en col·laboració amb Gefjon Off (Leuphana Universität Lüneburg). Aquest article que també forma part del projecte ICREA i EMPOL proposa un mesurament del feminisme com una cosa amenaçadora per analitzar actituds i comportaments relacionats utilitzant dades de panell d’Espanya.
Margarita León i Dani Marinova, ambdues investigadores a l’IGOP, van organitzar el panell “Family policy, gender and intersecting inequalities” que es va centrar a la Directiva Europea d’Equilibri entre la Vida Laboral i Personal aprovada el 2019, que busca millorar les polítiques socials relacionades amb la feina remunerada i la cura intentant igualar les responsabilitats de cura entre dones i homes. Al panell hi va haver 6 presentacions, entre les més destacades:
Pedro Manuel Bellón, recercador predoctoral a l’IGOP, va presentar “Equal Leave, Solament Impact: When Equal, no transferible Paternity Leave Redueix el Motherhood Penalty in Spain”, juntament amb Dani Marinova (UAB), com a part del projecte FAIRLEAVE. En aquest article examinen limpacte de la reforma de la llicència de paternitat a Espanya sobre la penalització de la maternitat.
Adriana Offredi, investigadora predoctoral a l’IGOP, va presentar el seu primer article de tesi doctoral titulat Care and Minimum Income Policies. When Welfare Conditionality meets “Unpaid Care Work” que analitza els esquemes d’ingrés mínim (MIS) a Itàlia, Espanya i el Regne Unit. L’estudi examina com es considera el treball de cura no remunerat en els criteris de condicionalitat de l’ingrés mínim i com això impacta en la capacitat de les dones per accedir a aquests beneficis.
Dani Marinova va presentar un article en coautoria amb Marga León sobre l’impacte de la millora dels permisos parentals a les probabilitats dels pares d’acollir-se al permís. Aquesta investigació forma part del projecte liderat per Marinova FAIRLEAVE.
Margarita León va presentar els resultats del Work Package 5 del projecte rEUsilience, en coautoria amb Mary Daly (Universitat d’Oxford) i Ivana Dobrótic (Universitat de Zagreb), sota el títol “Navigating family transitions: revealing the role of social policy in family resilience” que compara tres camps de polítiques (protecció d’ingressos, cura i equilibri entre vida laboral i personal) a sis països europeus: Bèlgica, Croàcia, Polònia, Espanya, Suècia i el Regne Unit. L’estudi avalua la capacitat d’aquests estats de benestar per recolzar les famílies en situacions de canvi inesperat.
Finalment, Laura Gutiérrez, investigadora predoctoral al DEC, va presentar el segon article de la seva tesi doctoral titulat “Achieving the Olimpia Law: Success of Evidence-Based Advocacy by Women’s Movement in Mexico” al panell ” Feminist Movements and Activisms: Navigating Civil Society-State Relations”. Aquest estudi analitza la capacitat dels moviments de dones a Mèxic per influir en l‟acció legislativa sobre la violència digital a través de generació d‟evidència com una estratègia d‟influència.
El congrés va ser una oportunitat invaluable per a l’intercanvi d’idees i aprenentatges i es va destacar la participació i l’alt nivell de les recerques presentades.