Sessió 13.
Nou municipalisme i serveis socials: innovar pràctiques, enfortir drets

 

Justificació:

Vivim un temps de canvis profunds i accelerats. En el terreny de la intervenció social, a les qüestions clàssiques de desigualtat (de renda, educatives, de salut…), s’hi sumen les vulnerabilitats derivades del nou context de complexitat col.lectiva (cultural, familiar…) i d’incertesa vital (precarietat, exclusió relacional…); i ara també les derivades de l’impacte de la crisi (emergència habitacional, pobresa energètica…). Tot això, però, obre noves finestres d’oportunitat per repensar les polítiques i els serveis socials. Per repensar-los a fons i en moltes dimensions: des dels valors que els han d’orientar (l’articulació, per exemple, entre autonomia personal i escenaris d’igualtat), fins als models de gestió (proximitat, xarxes…), passant pel repte d’enfortir una acció social comunitària i empoderadora.

La dimensió municipal de l’acció social sempre ha estat rellevant. Els serveis socials bàsics, les polítiques d’inclusió han anat guanyant gruix en les agendes locals. Creix ara la percepció que la reconstrucció dels drets bàsics de les persones passa en bona part per l’esfera municipal. És així perquè les noves realitats requereixen més política de la quotidianitat; però ho és també perquè les pràctiques d’innovació social i el nou municipalisme configuren un suggerent context d’oportunitat. Tenim ciutadania i barris que experimenten noves formes de resposta a problemes socials. I tenim nous governs municipals compromesos no tan sols a enfortir l’acció social, sinó a redefinir la seva pràctica, a impulsar els serveis socials del futur.

Val la pena que en parlem, i ho fem des d’una pluralitat de mirades i contextos territorials. Aquesta és el propòsit de la sessió del Laboratori de Serveis Socials de l’IGOP a la que us volem convidar el proper 26 de gener. Emmarcada en el títol genèric de Nou municipalisme i serveis socials: Innovar pràctiques, enfortir drets, comptarem amb les aportacions de quatre persones implicades des de diferents angles, que segur incitaran a un debat ric i plural.

 

Data: Dimarts, 26 de gener de 2016, a les 16 h.

Lloc: Escola IGOP – Urrutia, 17 – Barcelona

…………………….

ponentsPONENTS:

 

Coordinació: Ricard Gomà (IGOP-UAB)

 

  • Ramon Mora. Responsable de Projectes. Ajuntament Molins de Rei.
  • Sílvia Navarro. Treballadora Social i Sociòloga.
  • Albert Neiro. Alcalde de Balsareny.
  • Laia Ortiz. Tinenta d’alcaldessa de Drets Socials. Barcelona.

 

…………………….

materialsMATERIALS DE LA SESSIÓ:

  • Pendent [ pdf ]

Debat

  • Resum de la sessió [ Pendent ]

…………………….

videoVIDEO DE LA SESSIÓ

26/01/16. [ no disponible ]