[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]
CitizenSqKm néix al barri del Poblenou de Barcelona, en el marc del projecte CONFINE de la Unió Europea de recerca en l’àmbit de les xarxes de telecomunicacions d’iniciativa ciutadana.
És una experimentació amb una network community (guifi.net) i un treball de recerca conduït per IGOPnet, de l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (Universitat Autònoma de Barcelona) i una iniciativa de recerca, tecnològica, educativa, periodística, comercial i de participació ciutadana per a comunitats compromeses.
És el fruït d’un projecte europeu per experimentar amb xarxes comunitàries.
Un ecosistema comunicatiu plural, amb:
Administració pública / Escoles, Instituts, Universitats / Comerciants, empreses i emprenedors / Entitats, Organitzacions
L’objectiu principal de la iniciativa és beneficiar els habitants d’un territori, involucrant la xarxa comunitària, formada per servidors i/o antenes, ordinadors, routers i nodes, però sobretot per estudiants, mestres, ciutadans, entitats, comerços i administracions locals, en el desenvolupament de la seva pròpia comunitat utilitzant tecnologies de geolocalització.
Involucra la comunitat global i local perquè utilitzi una plataforma de geolocalització (un mapa al qual es pot accedir des d’un dispositiu mòbil o un PC ) per ordenar informació vinculada al barri a través de propostes de participació basades en metodologies d’aprenentatge servei.
Metodologia de recerca: tècniques de Ethnographic Action Research i de Most Significant Change.
Ethnographic Action Research és una metodologia que combina la recerca amb el desenvolupament d’un projecte i s’ha dissenyat per iniciatives de Tecnologia de la Informació i la Comunicació (TIC). Combina tres aproximacions a la recerca: etnografia, tècniques participatives i recerca d’acció.
Most Significant Change se centra en l’impacte humà de les intervencions; es basa en una aproximació qualitativa i participativa, dirigida pels participants, els quals estan implicats en tots els aspectes de l’avaluació, i s’allunya de tècniques més convencionals dirigides per experts.
Metodologia de participació: Pedagogia amb projectes d’aprenentatge-servei. Iniciatives col.laboratives, transversals i multisectorials.
Creiem que perquè els ciutadans segueixin essent ciutadans compromesos i informats, i per tant capaços de transformar i millorar les seves vides, ja no és suficient dur a terme una simple descripció i transmissió de dades a les audiències, el procés de comunicació ha d’instigar la participació ciutadana, i ha de ser capaç d’influir i ajudar els ciutadans a intercanviar idees.
En el kilometre quadrat que el rodeja, un infant pot aprendre el que li cal per ser feliç. Un adult ha de poder incidir i canviar el kilòmetre quadrat que l’envolta, per poder ser feliç.
Partim de la idea que el territori que ens envolta (el quilòmetre quadrat) és un excel.lent entorn on aprendre i viure quan els ciutadans tenen el poder de transformar-lo. Per això la plataforma CitizenSqKm anima els participants a realitzar un cens de l’espai, els seus habitants, les infraestructures, els serveis, la història i la natura i també a aprofitar al màxim les dades obertes procedents de les administracions públiques i aquelles capturades per sensors.
Organitzem i classifiquem informació: Autor – Font – Tema – Lloc
Totes aquestes dades (continguts digitals) es poden crear, recollir, tractar i compartir, de manera massiva, geolocalitzada i en temps real, per qualsevol persona que tingui un dispositiu mòbil connectat a Internet (o a la xarxa).
Text, àudio, vídeos, fotografies, enllaços
Tots els continguts (media) es poden traduir en dades numèriques accessibles pels ordinadors, i a causa d’aquests atributs d’omnipresència, els media digitalitzats desdibuixen els límits entre les funcions de l’administració pública, el periodisme, l’entreteniment o els sectors educatius.
Cens / Dades recollides per sensors / Dades obertes / Informació d’arxiu / Què està passant #estàpassant
CitizenSqKm perment a l’usuari crear, recollir, tractar i compartir continguts digitals de manera massiva, geolocalitzada i en temps real, en una única plataforma. La plataforma conté un mapamundi dividit en kilòmetres quadrats segons l’anomenat Military Grids Reference System (Sistema de Quadrícula de Referència Militar).
L’usuari, que serà sempre un individu i haurà d’estar registrat per poder utilitzar la aplicació, podrà adoptar un kilòmetre quadrat de la quadrícula (SqKmGrid), o els kilòmetres quadrats que rodejen una institució que aglutina una comunitat (SqKmCommunity) o el kilòmetre quadrat que el rodeja a ell mateix (SqKmMe).
[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″ el_class=”fonsgris”][vc_single_image image=”1983″ img_link_target=”_self” img_size=”275×69″][vc_column_text]
+ info
http://www.citizensqkm.net/
http://igopnet.cc/
[/vc_column_text][vc_column_text]
HT #citizensqkm
[/vc_column_text][vc_separator][vc_wp_rss items=”3″ options=”show_date” url=”http://www.citizensqkm.net/feed/”][/vc_column][/vc_row]