Unequal education: social selectivity in the access to school in Southern Europe

Seminario conjunto AGAPP y URGOCIS (IGOP)
04/12/2019 – 11h
Edificio MRA, 1a planta.
Campus UAB, 08193 Bellaterra
Seminario en inglés

Presentación: Margarita León
Ponentes:
Costanzo Ranci 


Costanzo Ranci 

Full professor in Economic Sociology at the Politecnico of Milano, where he chairs the Social Policy Lab. He has published many books and scientific articles on welfare, social vulnerability, long-term care policy. He has been advisor of many Italian institutions including The Ministry of Social Affairs, The National Institut of Social Security (Inps), the Lumbardy Region. He has been visiting scholar at the University of California – Bekeley, University of Barcelona, University of Lausanne, and Harvard University. His current research is focused on: the economic insececurity of middle class; social investment; long term care policy; scholastic and territorial segregation; housing policy.

Margarita León

Professora de Ciències Polítiques a la Universitat Autònoma de Barcelona. Del 2010 al 2015 va ser investigadora Ramón i Cajal a l’Institut de Govern i Polítiques Públiques (IGOP) d’aquesta universitat. Ha estat professora de política pública comparada a la Universitat de Kent (2004-2010) i investigadora Marie Curie a l’Institut Universitari Europeu de Florència. Es va doctorar a la London School of Economics amb una beca del V Programa Marc Europeu. Compte a més, amb un Màster en Investigació Sociològica per la Universitat d’Essex (1995) i una llicenciatura en Sociologia per la Universitat d’Alacant (1994). Ha publicat articles en nombroses revistes científiques d’impacte internacional. És co-editora juntament amb Ana M. Guillén del llibre The Spanish Welfare State in European Context (Ashgate, 2011) i editora de The Transformation of Care in European Societies (Palgrave, 2014). Les seves àrees principals de recerca són la política pública comparada i la reforma de l’Estat del Benestar. És membre del comitè executiu de la Xarxa Europea de Política social (ESPAnet) i de la Xarxa Espanyola de Política Social (REPS).