Web del projecte: http://www.laramaest.org/vine/

QUÈ
“Vulnerabilitat social i les seves interseccions: El paper del gènere en una perspectiva comparativa” (VINE amb un enllaç que es pot fer clic a: http://cordis.europa.eu/project/rcn/208611_en.html) és un projecte de investigació finançat per Casa Skłodowska- Curie Fellowship, promogut per la Comissió Europea per donar suport a la recerca a la Unió Europea i fomentar el desenvolupament professional i la mobilitat dels investigadors dins i fora de la Unió. L’objectiu general de VINE és analitzar com el context institucional i les característiques individuals -com gènere- afecta el risc individual de viure en llars vulnerables, des d’una perspectiva comparativa i multidimensional.

QUI
Lara Maestripieri és investigadora principal d’VINE i actualment és becària postdoctora a l’Institut de Política Pública i Govern (IGOP) de la Universitat Autònoma de Barcelona.

PER QUÈ
El projecte VINE va ser dissenyat per analitzar les interaccions entre la vulnerabilitat social i les diferents característiques individuals que podrien augmentar l’exposició a ella. A més, el projecte té com a objectiu estudiar com i de quina manera les característiques individuals es combinen per determinar la inseguretat econòmica, experimentada a nivell de llars. En comparació amb estudis previs, aquest estudi és innovador en assumir que el gènere és la principal dimensió analítica en examinar la vulnerabilitat social des d’una perspectiva interseccional. La vulnerabilitat social representa un desafiament polític important per a la sostenibilitat del model social europeu per l’Estratègia Europa 2020, i VINE pretén oferir noves perspectives al respecte, respectant la seva dimensió intrínseca de gènere.

COM
La principal font d’informació per VINE és l’enquesta estàndard de la Unió Europea sobre ingressos i condicions de vida (EU-SILC) i mòduls complementaris. L’enquesta EU-SILC proporciona informació sobre ingressos, exclusió social, condicions d’habitatge, treball, educació i salut. Amb l’anàlisi exploratòria multidimensional i la regressió logística multinomial, comparant diferents països (com proxies en diferents contextos institucionals), aquesta anàlisi condueix al desenvolupament d’indicadors sintètics d’inseguretat econòmica a nivell de llars, que interactuen amb perfils individuals de vulnerabilitat social individual.
Els sis països inclosos en el model van ser seleccionats d’acord amb els seus règims de benestar: un país liberal, el Regne Unit; Un país continental, França; Dos països mediterranis, Itàlia i Espanya; Un país soci-democràtic, Suècia; I un país postcomunista, la República Txeca. Les pautes d’ocupació de les dones en els sis països difereixen, igual que els seus models socials i acompliments econòmics.

QUAN
El projecte va començar el juny de 2017 i durarà fins al maig de 2019.

Per a més informació sobre VINE contactar a Lara Maestripieri (lara.maestripieri@uab.cat)
Segueix a VINE a twitter: #MSCAvine